Mi a Biográfia?

MadarakA Biográfiai munka egy önismereti út, életutunk felfedezése egy új nézőpontból. Amikor egy dombról letekintve rálátunk arra a helyre, ahol előtte tartózkodtunk és minden egész más viszonyban jelenik meg, mint előtte, így jobban átlátjuk az egészet, ami által saját életutunk tanúivá is válunk egyben.

A Biográfiai munka a Rudolf Steiner által közvetített emberképen és emberiségfejlődési modellen alapul, amely leírja az emberiség és az ember testi, lelki és szellemi fejlődését.

Az embert a kozmosz részeként ismeri meg kapcsolataiban, környezetében, fejlődésében, a kor kihívásának tükrében, amelyben élünk.

Bernard Lievegoed holland orvos és pszichiáter ezt az emberképet használva az 1970-es években kezdte kidolgozni a Biográfiát, mint önismereti módszert. Azóta az egész világon elterjedt módszerré vált. Két évente kerül megrendezésre a Biográfiai Világkonferencia, amely 2019-ben Magyarországon kapott helyet. 

Munkamódszer

A Biográfia sajátossága, hogy az egyéni életutat 7 éves szakaszokra bontva vizsgálja. Ezek a 7 éves szakaszok természetesen egy folyamatot alkotnak. Minden 7 éves szakasznak megvannak a maga törvényszerűségei, amelyeket összevetve a saját megéléseinkkel az egyes életszakaszainkban segít megérteni saját életutunk egyediségét. Ezt életünk vörös fonalának is hívják, aminek az egyedi jellege itt a Földön már azzal elkezdődik, hogy pontosan mikor és a Föld melyik pontjára születtünk életfeladatunk beteljesítéséhez.

A Biográfiai munkát is sokféleképpen lehet végezni, amelynek azonban az egyik legfontosabb jellemzője  az, hogy az önismerethez nem feltétlenül egyre beljebb és beljebb megy, hanem a belsőt a külsőben ismeri fel. A bensőnk megjelenik életünk összes külső tényezőjében.

Az a tapasztalatom, hogy hatalmas segítség, amikor valaki a Biográfiai munkával ránézhet élete tényeire, tisztán a tényekre. Ezek után pedig ránézhet az érzéseire. A tények és érzések különválasztása és azután újbóli összefonása egy magasabb tudati szinten egy fantasztikus eszköz önmagunk megértéséhez, életünk vezetéséhez.

 

A Biográfiai beszélgetés

„Mi az, ami a fénynél is értékesebb? A beszélgetés.”

(J.W.Goethe: A fehér liliom és a zöld kígyó)

 

A Biográfia legfontosabb módszere a beszélgetés és a meghallgatás.

Egy igazi beszélgetés rengeteg kaput nyit meg befelé és kifelé. Ennek az örömét tapasztalom a klienseken a találkozók után. 

Minden ember kérdéseket hordoz.

Mi az igazi kérdése?

A beszélgetések alatt ez a kérdés megdöbbentően sokat változik és mikorra megszületik a kérdés, a válaszokhoz vezető út is megjelenik.

  

A lélek tánca

A találkozások során a lélek táncát élhetjük meg. A lélek táncol a szellem és az anyag között; a benső és a külvilág, a kapcsolatok között; a múlt, a jelen és a jövő között.

Egy tánc a kliens és a biográfus között, a beszélgetés által, ahol a kliens egyre nagyobb mozgásteret élhet meg lelkében a szellem és az anyag között, a benső és a külvilág között.

Kökény-Hámori Eszter, Biográfiai konzultáció | homeszter@gmail.com | 06 30 496 9848
Pilisszentlászló | Budapest 1065 Bajcsy-Zs. u. | Budapest 1122 Maros u. 20.

Copyright © 2021 Kökény-Hámori Eszter